top of page

Стандарт вищої освіти



Стандарт вищої освіти - це сукупність вимог до змісту та результатів освітньої діяльності закладів вищої освіти і наукових установ за кожним рівнем вищої освіти в межах кожної спеціальності (ст. 10 Закону України «Про вищу освіту»).

Стандарти вищої освіти розробляються для кожного рівня вищої освіти в межах кожної спеціальності відповідно до Національної рамки кваліфікацій і використовуються для визначення та оцінювання якості змісту та результатів освітньої діяльності закладів вищої освіти (наукових установ).


Він визначає такі вимоги до освітньої програми:

1. обсяг кредитів ЄКТС, необхідний для здобуття відповідного ступеня вищої освіти;

2. перелік компетентностей випускника;

3. нормативний зміст підготовки здобувачів вищої освіти, сформульований у термінах результатів навчання;

4. форми атестації здобувачів вищої освіти;

5. вимоги до наявності системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти;

6. вимоги професійних стандартів (у разі їх наявності).


Сьогодні відбувається громадське обговорення Стандарту вищої освіти за другим (магістерським) рівнем зі спеціальності 081 «Право». Відповідно до його змісту визначається, що обсяг освітньо-професійної програми становить 90-120, а для освітньо-наукової – 120 кредитів ЄКТС, з яких:

- мінімум 35% обсягу освітньої програми має бути спрямовано на забезпечення загальних та спеціальних (фахових) компетентностей за спеціальністю 081 «Право», визначених цим Стандартом;


- не менше 30 кредитів ЄКТС (для освітньо-професійної) і не менше 20 кредитів ЄКТС (для освітньо-наукової) повинно спрямовуватися на формування практичних умінь і навичок за спеціальністю 081 «Право» у процесі практичної підготовки.


Таким чином, майже один семестр буде відведено для проходження виробничої практики, а два інші повинні поєднувати в собі вивчення предметів, які формують загальну та спеціальну компетенції випускника.

Визначають 12 положень щодо загальних компетентностей, серед яких: здатність до критичного осмислення, здатність до адаптації та дії в новій ситуації, здатність генерувати нові ідеї (креативність) та розробляти проєкти, управляти ними.


Спеціальних компетентностей – 19, серед яких: розуміння впливу Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, поглиблене розуміння методології тлумачення та особливостей застосування інститутів публічного, приватного та кримінального права, здатність самостійно готувати проєкти актів правозастосування.


Ще одим цікавим положенням є визначення атестації здобувачів вищої освіти, яка здійснюється у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту (іспитів) за спеціальністю. Тобто, це означає відмову від магістерської роботи для освітньо-професійної програми.


Більш детально ознайомитись із Стандартом вищої освіти за другим (магістерським) рівнем зі спеціальності 081 «Право»

bottom of page