top of page

Зміни у вищій освіті.



Ви вже знайомі з останніми новинами освіти?


Щоб кожен з вас був у курсі усіх змін команда проєкту «Реформа юридичної освіти» підготувала загальний огляд нововведень, які будуть запроваджувати точкові зміни за багатьма напрямами вищої освіти, однак найбільше з них стосуватимуться управління закладами, роботи ректорів та навчання студентів.


Зміни:

З усіма керівниками вишів, які надалі обиратимуться на посади, будуть підписані контракти із зазначенням цільових показників ефективності (KPI), строками їхнього виконання та механізмами перевірки.


Скасування ліцензування для майже 100 спеціальностей. Для інших ( в тому чслі і «Право» ліцензування відбуватиметься в режимі онлайн через електронні бази. Вбачається, що це зробить процес прозорішим та допоможе уникнути низки бюрократичних процедур.


З`являється новий термін "регульовані професії" - "спеціальності, які передбачають особливо відповідальну роботу"( в тому числі і «Право»). Вимоги до освітньої діяльності з підготовки фахівців за такими спеціальностями будуть посилюватись.


Відокремлені структурні підрозділи не можна буде створювати у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі, а ті, що зараз працюють, мають бути реорганізовані або закриті до 1 липня 2021 року.

А далі щось гаряченьке для студентів

Посилення правил академічної доброчесності - за плагіат студенту можуть не видати диплом.

Відмова від дипломів «державного зразка». Натомість ЗВО пропонується видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власною вченою радою та лише за освітніми програмами, акредитованими НАЗЯВО, іноземними або незалежними українськими акредитаційними агенціями.

Укладання договору зі вступниками, яких зараховуватимуть як на контракт, так і на бюджет. Предметом цих договорів буде не плата за навчання, а саме права та обов'язки студентів та закладів вищої освіти .

Під час вступної кампанії ЗВО зможуть запроваджувати мотиваційні листи, за яукими найбільш вмотивовані вступники зможуть отримати додаткові бали під час конкурсного відбору.



Нагадуємо, що 18 грудня 2019 року законопроєкт №2299 щодо змін у сфері вищої освіти підтримали 321 депутат Верховної Ради України у другому читанні. Тепер документ передадуть на підпис Президенту, після чого він набуде чинності.


Цей законопроєкт передбачає зміни одразу до кількох Законів України – «Про вищу освіту», «Про освіту» та «Про фахову передвищу освіту».


bottom of page