top of page

Особливості юридичної освіти у США


Майже кожна країна має свої особливості в процесі здобуття юридичної освіти. У різних країнах, студенту, для того, щоб отримати ступінь у сфері права, необхідно відразу ж вступати на перший курс університету за даною спеціальністю

Поки готується повний аналіз опитування студентів-правників, команда проєкту «Реформа юридичної освіти» вирішила дослідити як здобувається юридична освіти в США. У США система юридичної освіти і саме право розцінюються як професійно-академічну галузь. Це означає, що студенти можуть вступати до університетів на правничі спеціальності тільки після отримання диплома бакалавра. Право в Сполучених Штатах не викладається на бакалаврських програмах. Існують школи права, які стали професійним простором для юристів. Зважаючи на правову систему та федеральний устрій США, школи права орієнтовані на те, аби змусити випускника мислити та сприяти формуванню професійних навичок, готуючи тим самим до практичної діяльності у будь-якій юрисдикції (штаті) США.

Американські школи права, які повинні бути акредитованими ААА (Американською асоціацією адвокатів) або іншим уповноваженим органом штату, не надає випускнику дозвіл на провадження діяльності, а забезпечує мінімальний рівень компетентності, який перевіряється в ході складання кваліфікаційних іспитів.

Американська система освіти в області права США складається з 5 основних етапів: 1. Диплом бакалавра університету або коледжу (4 роки) 2. Підготовка до здачі тесту і здача тесту з права LSAT 3. Школа права, програма Juris Doctor – (3 роки) 4. Bar Exam — кваліфікаційний екзамен на присвоєння статусу адвоката 5. Отримання сертифікату на юридичну практику, на основі успішно зданого екзамену Щодо Bar Exam більш-менш зрозуміло, але виникає питання, що таке LSAT? Law School Admission Test - є однією з обов’язкових вимог при вступі на факультет права в США, Канаді та багатьох інших англомовних країнах. Тест забезпечує стандартне оцінювання студента, його навичок читання і розуміння складних текстів, письма, вміння аргументувати та інших здібностей, необхідних для успішного навчання на правничому факультеті.

Який формат?

Тест складається з 5 частин, кожна з яких містить питання множинного вибору (multiple choice questions). На кожну частину відведено 35 хвилин. Перші чотири частини оцінюються балами і врешті становлять кінцевий результат. П’ята частина іспиту не оцінюється. В цій частині студент має виконати письмове завдання, на яке відведено 35 хвилин. Загалом, тестування проходить один день і триває до 7 годин.

Письмову роботу студента автоматично відправляють до всіх університетів, куди студент пробує вступати.


Ми підготували БОНУС для наших читачів – посилання зі зразками письмових завдань, а також зразками питань, які трапляються в кожній з частин тесту та інші онлайн ресурси, де можна знайти корисні підказки щодо проходження LSAT: https://www.lsac.org/lsat/lsat-prep

bottom of page